Messenger

Inainte de a enumera citeva din regulile de conduita ale mesageriei instanta trebuie sa va reamintim un lucru foarte important: mesageria instanta nu este un mod de comunicare real chiar daca pare mai reala decit celelalte modalitati asincrone de comunicare (email, forum, blog).

  1. NU DERANJATI O PERSOANA CARE ARE STATUS "OCUPAT" (BUSY)

    Daca persoana cu care vreti sa vorbiti este o persoana pe care o cunoasteti din vedere sau comunicati cu ea din interes de serviciu, este recomandat sa nu insistati sa vorbiti cu ea. Daca persoana este cineva apropiat care se afla la servici, este posibil ca statusul sa va avertizeze ca se afla alaturi de un alt coleg lucrand la calculator, iar mesajele dumneavoastra nu ar face decit sa o deranjeze din ceea ce lucreaza in acel moment.

  2. NU FOLOSITI ALERTE (BUZZ) IN EXCES

    Daca persoana cu care vorbiti nu mai raspunde la citeva din mesajele dumneavoastra, nu insistati cu alertele vizuale sau auditive mai mult de o avertizare. Este posibil ca persoana sa fi plecat inopinat de linga calculator sau sa fie retinuta de un coleg. Alertele auditive nu ar face decit sa ii deranjeze pe ceilalti colegi ai ei daca boxele sunt in functiune.

  3. FOLOSITI ICONURI EXPRESIVE CA SEMNE DE PUNCTUATIE

    Nu folositi iconuri expresive (emoticonuri) in fiecare propozitie pe care o tastati. Nu uitati ca ele va ajuta sa subliniati o idee, o stare de moment si nu trebuie sa sfarsiti prin a folosi obsesiv toate iconurile posibile, doar ca sa dovediti ca stiti sa utilizati mesageria instanta. De asemenea, alegeti-va cu atentie iconurile potrivite in functie de persoana cu care comunicati. Unele iconuri, desi sunt destul de explicative, pot produce confuzie daca nu le alegeti cu atentie.

  4. UN CUVANT SCRIS NU ARE INTOTDEAUNA ACELASI SENS CA UN CUVANT VORBIT

    Nu uitati regula de baza: mesageria instanta nu este un mod de comunicare instanta a tonalitatii vocii dumneavoastra. De exemplu, tastarea cuvantului bine poate avea mai multe intelesuri, in functie de tonul vocii pe care il rostiti: sarcastic, de confirmare, de nepasare. Daca vreti sa confirmati un lucru sau sa dati de inteles ca ati priceput cuvintele celuilalt este recomandat sa folositi cuvantul ok mai degraba decit bine.

  5. NU PORNITI CERTURI PRIN MESSENGER

    Daca sunteti in mijlocul unei conversatii care va poate face sa marturisiti celeilate persoane lucruri pe care altfel nu va simtiti confortabil sa i le reprosati, este recomandat sa nu le comunicati prin messenger. Nu numai ca o cearta va va distrage atentia de la ceea ce lucrati daca sunteti la serviciu, dar cuvintele dumneavoastra ar putea fi intelese total gresit decit ati intentionat sa fie. Mai mult de atit, veti avea tendinta sa tastati mai repede si mai zgomotos si ati putea deranja celelalte persoane din jurul dumneavoastra.

  6. COMUNICAREA INSTANTA NU ESTE INTOTDEAUNA SIGURA

    Daca va aflati la serviciu si comunicati cu un prieten prin mesageria instanta, nu uitati ca ceea ce spuneti prin intermediul aplicatiei poate fi usor interceptat de una din persoanele care administreaza reteaua companiei dumneavoastra. Probabil credeti ca va puteti varsa naduful pe seful dumneavoastra mai usor si mai simplu confesindu-va altor prieteni prin messenger, spunind lucruri pe care le veti regreta mai tirziu, insa atunci s-ar putea sa fie prea tirziu.

  7. NU INTRERUPETI

    Cele mai multe dintre aplicatiile de mesagerie instanta moderne va avertizeaza cind partenerul de conversatie tasteaza un mesaj. Nu incercati sa interupeti sirul cuvintelor lui tastind mai multe mesaje intre timp pentru ca altfel veti parea ca nu va intereseaza ce are de spus sau veti pierde intelesul frazelor dupa citeva rinduri distanta. In plus, ca si in comunicarea orala, este la fel nepoliticos sa interupeti persoana care are cuvantul.

  8. NU FOLOSITI ACRONIME IN EXCES

    Mesageria instanta nu este un mediu al comunicarii perfecte si, avand in vedere faptul ca este o comunicare in timp real, oamenii au tendinta sa foloseasca abrevieri pentru a cistiga timp. Chiar daca acest lucru este nepoliticos, iar uneori chiar produce confuzii, este bine sa va familiarizati cu cateva acronime uzuale pe care le puteti folosi cu moderatie si in cazuri oportune: BRB (rom. VIN IMEDIAT, en. BE RIGHT BACK), IMHO (rom. IN OPINIA MEA RESPECTUOASA, en. IN MY HUMBLE OPINION), LOL (rom. RAZAND ZGOMOTOS, en. LAUGHING OUT LOUD), BTW (rom. APROPO, en. BY THE WAY), NP (rom. CU PLACERE, en. NO PROBLEM), etc.

  9. NU TRIMITETI MESAJE IN MASA

    Chiar daca ati gasit un site care v-a placut sau pur si simplu vreti sa anuntati ca aveti un produs de vanzare, nu este recomandat sa trimiteti acest mesaj tuturor oamenilor din lista messenger-ului doar pentru ca este la indemina. La fel ca si mesajele de email nesolicitate, aceasta practica se numeste spim (spam on instant messenger) sau mass message si este considerata o forma de agresiune pe internet. Chiar daca primiti un link catre un site si vi se cere sa i-l dati mai departe amicilor din lista, ignorati astfel de mesaje si nu le propagati. Linkurile pe care le primiti prin mesageria instanta de la necunoscuti pot fi la fel de periculoase ca si un mesaj de email infectat cu virusi, iar trimiterea lor mai departe va face mai multe victime in rindul celor care nu sunt avizati.

  10. FOLOSITI STATUSURI

    De fiecare data cind plecati de linga calculatorul dumneavoastra mai mult timp, este recomandat sa va setati un status corespunzator asemenea anunturilor pe care le faceti in realitate prietenilor dumneavoastra cind plecati din oras sau in concediu. Este de bun-simt sa va atentionati prietenii din lista ca ati iesit in pauza de masa sau ati plecat in alt birou, decit sa ii lasati sa va trimita mesaje fara sa raspundeti. Setandu-va un status de genul ("Plecat din birou, contactati-ma pe telefonul mobil") veti putea fi usor contactat pentru mesaje urgente.

  11. NU TASTATI MESAJE CU LITERE CAPS

    La fel ca si in celelalte mijloace de comunicare online, literele majuscule exprima o stare de nervozitate si dau impresia ca strigati la interlocutor. Acest lucru poate deveni stanjenitor daca nu folositi cu atentie tastatura.

  12. RESPECTATI INTIMITATEA

    Nu dezvaluiti conturile de mesagerie ale prietenilor sau ale cunostintelor altor persoane fara sa aveti consimtamantul lor.