Articole

3 inregistrari

04.03.2009

Leeching

Leeching-ul (de la leech - lipitoare, in limba engleza) reprezinta o serie de practici non-etice prin care leecher-ul (persoana care desfasoara astfel de activitati) beneficiaza de pe urma informatiilor sau eforturilor altor persoane, fara a oferi ceva in schimb. Gama acestor actiuni este foarte variata si nu se rezuma doar la domeniul internetului sau calculatoarelor evident, insa voi trata subiectul din prisma aspectelor sale ce contravin netichetei.

De mentionat ca leeching-ul nu se refera la cei care incalca drepturile intelectuale ale altor persoane prin insusirea informatiilor sub forma de plagiat ci se refera la un comportament incorect in cadrul unei comunitati online ce partajeaza informatii liber sau in mod privat, dar intr-un context mai larg poate include si persoanele care isi asuma creditul pentru materiale obtinute legal sau ilegal din partea altora, in dauna autorului original. Comunitatile la care ne referim includ atit Internetul in ansamblu lui, dar si grupurile de utilizatori ce impartasesc informatii sau materiale intre ei.

( citeste )

12.11.2008

Spamtrap

Spamtraping-ul (in traducere: capcana de spam, de la spam si trap - capcana, in limba engleza) este o metoda de derutare si detectare a programelor automate (bots) de colectare a adreselor de e-mail (e-mail harvesting) de pe siturile de Internet pentru utilizarea lor in listele de distributie a mesajelor nesolicitate (bulk e-mail).

Aceasta metoda consta in introducerea unei adrese de e-mail in codul sursa al unei pagini de web a sitului, de regula ascunsa in pagina si deci invizibila utilizatorilor obisnuiti, care viziteaza pagina folosind browserul. In orice caz, utilizatorii nu vor fi incurajati sa trimita mesaje la adresa de e-mail publicata pe site pentru detectia botilor. Din moment ce adresa de e-mail nu este folosita ca o adresa obisnuita pentru primirea si trimiterea mesajelor, mesajele primite pe ea vor fi folosite pentru a detecta spamul. Adresele de e-mail care trimit mesaje nesolicitate catre spamtrap vor fi introduse automat in blacklist sau vor fi raportate mai departe catre bazele de date anti-spam. O data cu detectia adreselor de e-mail care fac spam pot fi detectate si adresele ip ale serverelor de mail care trimit aceste mesaje.

( citeste )