Chat

Desi chatul a fost prima forma de comunicare online in timp real acesta se diferentiaza de mesageria instanta prin faptul ca pentru a intra in contact cu cineva este necesar sa accesati un canal sau o camera intr-un canal la o adresa care trebuie cunoscuta dinainte iar persoana cu care vrem sa comunicam trebuie sa fie instiintata dinainte la ce ora sa acceseze canalul pentru a putea intra in contact. Cu toate acestea utilizatorii din canalele chat folosesc porecle (nickname-uri) ce pot varia de la o zi la alta si care nu ii identifica astfel sub nici o forma ca individ (si uneori nu identifica nici macar sexul) ca urmare conversatia se poarta cu un partener care poate fi sau nu poate fi cine afirma ca este. Mesageria instanta a venit cu avantajul ca cel contactat este identificat de o adresa de e-mail unica si personala care poate fi accesata doar cu parola si astfel stim in orice moment ca persoana de la distanta este cea care pretinde ca este ca este, iar adaugarea ei in lista de prieteni va permite comunicarea in orice moment al zilei atita timp cit atit dumneavoastra sau ea este online.

Canalele chat sunt moderate de un administrator sau de un operator iar daca nici unul nici altul nu sunt prezenti le poate tine locul un program numit bot care detecteaza comportamentul participantilor dupa niste reguli bine stabilite. Interzicerea accesului in canal (banare de la en. to ban - a interzice) din cauza unui comportament inadecvat poate fi partiala, pe o perioada de timp determinata, sau permanenta (dupa nickname, adresa ip a calculatorului sau a retelei din care va conectati) si veti fi nevoit sa alegeti apoi un alt canal pe care sa intrati si sa conversati.

 1. CITITI REGULILE CANALULUI

  Cititi sectiunea "Intrebari frecvente" despre subiectele ce se discuta si regulile generale ale canalului. Acestea se gasesc de regula deasupra ferestrei principale de conversatie. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, contactati administratorul sau operatorul canalului.

 2. NU SCRIETI CU CAPS

  Folosirea cuvintelor scrise cu litere majuscule este considerata o forma de agresiune verbala si acest lucru poate duce la interzicerea accesului in canal, daca administratorul lui decide acest lucru, din cauza comportamentului necuviincios.

 3. NU INTRATI IN DISCUTIE FARA SA AVETI IDEE CE SE INTIMPLA

  Inainte de a participa la discutie, familiarizati-va cu ceea ce se discuta in canal, cine este administratorul sau operatorul canalului, s.a.m.d.

 4. FOLOSITI UN LIMBAJ CIVILIZAT

  Nu tastati cuvinte fara noima, cuvinte licentioase sau injurii la adresa partenerilor de discutie. Cu siguranta acest lucru va duce la deconectarea automata din canal si interzicerea accesului permanent. Respectati-va partenerul sau partenerii de discutie.

 5. NU TASTATI MESAJE LUNGI SI NU REPETATI CUVINTE INSISTENT (FLOOD)

  Serverele de chat moderne folosesc un sistem de detectie a numarului de caractere tastate pe secunda si a cuvintelor tastate, si pentru un numar bine determinat de cuvinte tastate per secunda sau pentru o secventa de cuvinte repetitive puteti fi deconectat de la canal pentru ca acest comportament este considerat un atac direct asupra serverului. Uneori este posibil sa fiti deconectat temporar, chiar daca nu ati avut intentia de a face acest lucru, insa daca respectati o anumita frecventa de trimitere a cuvintelor catre canalul de chat puteti sa evitati neplacerile.

 6. PASTRATI-VA ANONIMITATEA

  Este o regula obisnuita pe canalele de chat ca porecla sa nu dezvaluie date care v-ar putea identifica, pastrindu-va astfel necunoscuta identitatea si bineinteles dreptul la intimitate. Alegerea unei porecle care sa divulge numele si prenumele dumneavoastra real ar fi nu numai nepotrivita dar si nerecomandata. Dupa ce veti intra in discutie cu cineva, veti primi de cele mai multe ori raspunsul "asl pls". Acest acronim semnifica "age sex location please" si este folosit pentru ca partenerul sau partenerii de discutie sa stie cite ceva despre dumneavoastra, de dragul conversatiei. Evident ca atita timp cit numele si prenumele dumneavoastra ramin necunoscute, puteti furniza aceste informatii, dar puteti in acelasi timp sa nu le dezvaluiti adevarul. Tineti minte insa ca, desi va puteti pastra anonimitatea, puteti fi urmarit si inregistrat de catre serverul de chat dupa adresa ip a calculatorului sau a retelei din care va conectati, iar ceea ce tastati in canal se arhiveaza.

 7. SALUTATI

  La accesarea unui canal, este recomandat sa salutati participantii la discutie atit in fereastra principala cit si atunci cind alegeti sa discutati in particular cu o persoana. Acelasi lucru este recomandat sa faceti la incheierea conversatiei sau la iesirea de pe canal.

 8. NU ACCEPTATI FISIERE NECUNOSCUTE SI NU TRIMITETI FISIERE INFECTATE CU VIRUSI

  Este posibil ca aplicatia pe care o folositi pentru comunicarea in canal sa permita transferul de fisiere intre utilizatori. Nu acceptati fisiere de la partenerii de discutie, chiar daca ele par inofensive. Uneori, la celalalt capat nu se afla intotdeauna o persoana reala, in carne si oase, ci un program care sa raspunda automat la conversatie (bot) si care va poate induce in eroare pentru a va infecta calculatorul.

 9. NU FOLOSITI ACRONIME SAU ICONURI EXPRESIVE IN EXCES

  Regulile de folosire a cuvintelor abreviate in chat nu sunt atit de stricte ca si cele din alte mijloace de comunicare online. Cu toate acestea, este recomandata folosirea cu moderatie a iconurilor expresive sau a acronimelor.

 10. NU ATACATI PERSONAL PARTICIPANTII LA DISCUTIE

  Daca sunteti ofensat de un partener de discutie, nu incercati sa raspundeti provocarilor. Daca veti starui in a raspunde in astfel de situatii, acest lucru nu va face decit sa escaladeze conversatia (flaming) si riscati sa porniti un razboi personal nu numai cu partenerul de discutie, ci probabil cu toti ceilalti participanti. Este recomandat sa va ginditi de doua ori inainte de a tasta o replica provocatoare.

 11. FARA CYBERSEX

  Termenul de cybersex desemneaza acele conversatii in care unul sau mai multi parteneri de discutie fac schimb de materiale explicite sau isi povestesc experiente sau fantezii erotice unul altuia. Acest comportament este asemanator unui preludiu virtual si este privit ca o forma de degradare umana si este interzis cu strictete in toate canalele chat.