Forum

Forumurile sunt sectiuni in care se discuta ci nu se disputa. Fiecare forum are regulile sale proprii de participare si postare conforme cu politica celui care il administreaza. Insa, pentru a porni o discutie cu adevarat folositoare, exista citeva reguli de baza ce trebuie respectate:

 1. NU POSTATI MESAJE CU CAPS

  Pe internet, acest lucru este echivalent cu a striga si este o regula care trebuie respectata pe orice alt tip de site web pe care il folositi.

 2. NU POSTATI MESAJE CARE NU AU LEGATURA CU SUBIECTUL DISCUTIEI (off-topic)

  Daca aveti de gind sa discutati despre un subiect care nu are legatura cu firul de discutie (topic), porniti unul nou. Daca vreti sa obtineti o informatie de la un participant la discutie, este indicat sa folositi sistemul privat de mesagerie. Daca un participant la discutie posteaza mesaje off-topic, nu interveniti ca sa ii atrageti atentia imediat, acest lucru va stirni si mai mult spiritele. De regula orice forum este moderat de o persoana care are responsabilitatea de a sterge mesajele nepotrivite si de a sanctiona utilizatorii care incalca regulile forumului. Fie ii atentionati in particular prin sistemul de mesagerie privata sau prin email, fie contactati moderatorul pentru a indica utilizatorii care incalca regulile.

 3. NU ATACATI PERSONAL PARTICIPANTII LA DISCUTIE

  Pe internet, acest lucru se numeste "flaming". Mesajele trebuie sa aiba un scop constructiv si atita timp cit discutia se focalizeaza pe subiectul discutat si nu asupra unui participant anume, totul este in regula. De asemenea, daca mesajele celorlalti participanti contin greseli gramaticale, nu este indicat sa le atrageti atentia asupra acestui lucru pentru ca i se poate intimpla oricui chiar si dumneavoastra.

 4. NU POSTATI MESAJE CARE CONTIN GRESELI GRAMATICALE

  Trebuie sa tineti minte ca discutia la care participati va fi citita de mai multi oameni carora le va fi greu sa va inteleaga punctul de vedere daca el este exprimat in cuvinte scrise imcomplet sau incorect. De aici se pot ivi alte neintelegeri si veti fi nevoit sa reveniti pentru a va corecta. Cititi cu atentie mesajul inainte de a-l publica pe forum.

 5. CONTRIBUITI, NU REITERATI

  Un mesaj care spune doar "Sunt de acord" este inutil. Este normal sa fiti de acord cu parerea unui participant, dar decat sa agreati pur si simplu, aduceti argumente suplimentare la ceea ce a spus el si eventual indicati alte exemple.

 6. CITATI MESAJELE CARORA LE RASPUNDETI

  Totusi, atunci cind citati, editati mesajul citat astfel incit sa includeti doar materialul caruia i se adreseaza replica dumneavoastra pentru ca mesajul sa fie cit mai scurt si la obiect.

 7. RESPECTATI CEILALTI PARTICIPANTI LA DISCUTIE

  Nu injurati si nu calomniati participantii si nu faceti generalizari care vizeaza rasa, religia sau sexul participantilor.

 8. NU POSTATI MESAJE CARE CONTIN RECLAMA SAU MATERIALE OFENSATOARE SAU OBSCENE

 9. NU PORNITI UN NOU FIR DE DISCUTIE PE UN SUBIECT CARE ESTE DEJA IN DEZBATERE

  Inainte de a porni un fir de discutie, folositi optiunea de cautare din forum pentru a gasi o discutie pe acelasi subiect. Cind v-ati asigurat ca nu mai exista vreuna, atunci puteti adauga un fir de discutie pe tema care va intereseaza.

 10. NU POSTATI MATERIALE CARE SUNT PROPRIETATEA INTELECTUALA A ALTORA

  Atunci cind vreti sa argumentati pe un subiect si vreti sa dati drept exemplu parerea altor persoane de pe un alt site web, nu copiati materialul in mesajul dumneavoastra ci faceti o trimitere printr-o legatura (hyperlink) la situl original. De asemenea, nu este recomandat sa includeti imagini, videoclipuri sau alte materiale decit daca sunt publice iar copyright-ul lor nu este detinut legal de o persoana sau o companie.

 11. CITITI CU ATENTIE REGULAMENTUL FORUMULUI INAINTE DE A POSTA

  Fiecare forum are politica lui in privinta postarii si moderarii mesajelor. Inainte de a participa la discutii, este recomandat sa va insusiti regulile. Daca accesul dumneavoastra va fi interzis din cauza incalcarii vreunei reguli a forumului respectiv, se va considera ca ati fost avertizat.